Λιανεμπόριο: Έτσι θα γίνονται οι αγορές με click away και click in shop

Από σήμερα οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα εκτός από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, για να προβούν σε αγορές από καταστήματα λιανεμπορίου, οφείλουν να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους μόνο στο 13032, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες οφείλουν να υποδέχονται εντός του μαγαζιού μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι το ανώτερο 10 λεπτά.

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Εξαίρεση για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη και αντιδράσεις

Ωστόσο με εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, τελικά τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου η επιδημιολογική εικόνα είναι «κατακόκκινη». Για τους μικρούς της αγοράς, πάντως, το άνοιγμα των καταστημάτων έπειτα από δυόμισι μήνες είναι πολύ σημαντικό, ακόμα και με τους περιορισμούς που τίθενται.

«Είναι μια ανάσα για τα περισσότερα καταστήματα που όλο αυτό το διάστημα έχουν μηδενικές εισπράξεις και παράλληλα ένα κρίσιμο βήμα. Ενα crash test που έχει ως στόχο να αποδείξει ότι το λιανεμπόριο είναι ασφαλές και επομένως πρέπει να ανοίξει πλήρως έως την περίοδο του Πάσχα», λέει  ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας. «Το εμπόριο για να επιβιώσει χρειάζεται ρευστό κι αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με ανοιχτά καταστήματα. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι ότι αυτή την περίοδο θα υπάρξουν δελεαστικές τιμές για τους καταναλωτές», προσθέτει.

Όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή, οι τρεις αυτές περιοχές είχαν απασχολήσει τους επιστήμονες και το προηγούμενο διάστημα καθώς δεν έδειχναν σημάδια ύφεσης. «Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με την λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις», είπε.

Το ζήτημα, ωστόσο απέκτησε και πολιτικές διαστάσεις αφού ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έτυχε «θερμής» υποδοχής στην Πάτρα, ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μίας περιοχής, οι έμποροι της οποίας είχαν απειλήσει να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους παρά την απαγόρευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η αγορά στη Θεσσαλονίκη ήταν ανοιχτή περισσότερες μέρες από ό,τι ήταν στην Αθήνα, ενώ ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι σήμερα το πρωί θα ανακοινωθεί πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή. Αυτό, στην συνέχεια αποκάλυψε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη με ανακοίνωσή της, απαντώντας σε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, o οποίος είχε μιλήσει για «εγκληματικά λάθη» της κυβέρνησης , ζητώντας να «αποζημιωθούν» οι επιχειρηματίες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα αυτό θα φτάσει κατά μέσο όρο τις 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα παραμείνει κλειστή για τον Απρίλιο. Οι σχετικές ανακοινώσεις, αναμένεται να γίνουν στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Jumbo και IKEA

Πάντως, «αγκάθι» αποτελεί για μεγάλες αλυσίδες κέντρα ο περιορισμός για ένα άτομο ανά 25 τ.μ. εμπορικού χώρου και ανώτατο όριο 20 επισκεπτών ανά κατάστημα. Ηδη η διοίκηση του ομίλου Fourlis αποφάσισε την Παρασκευή, να μην ανοίξουν τα μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ, αλλά να αρκεστούν μόνο στο click away. «Είναι εξαιρετικά ασύμφορο να ανοίξουν. Πρόκειται για καταστήματα που για να λειτουργήσουν χρειάζονται βάρδιες 200 ατόμων και με τον περιορισμό των 20 ατόμων που επιβλήθηκε αντιλαμβάνεστε ότι στο τέλος της ημέρας τελικά και οι πελάτες θα ήταν 200!» εξηγούσε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Fourlis Γιώργος Αλεβίζος.

Αντιθέτως, θα λειτουργήσει με click inside το πρώτο μικρό ΙΚΕΑ που λάνσαρε στη χώρα πρόσφατα ο όμιλος Fourlis στον Πειραιά, όπως επίσης και τα έξι pick up points, καθώς και η αλυσίδα αθλητικών Intersport.

Σε αντίστοιχη γραμμή κινείται και η διοίκηση του κ. Απόστολου Βακάκη στην αλυσίδα Jumbo, αποφασίζοντας τελικά να ανοίξουν με ραντεβού μόνο τα καταστήματα σε Ρόδο, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Σέρρες και στη Λάρισα, στην περιοχή Γιαννούλη. Ολα τα υπόλοιπα θα παραμείνουν κλειστά.

Το τοπίο δεν είχε ξεκαθαρίσει αναφορικά με τις προθέσεις των ομίλων καταστημάτων Inditex (Zara, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius κ.ά.), αφού η προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν την προηγούμενη φορά τη μέθοδο click inside στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία.

Από την άλλη, υπάρχουν και αλυσίδες με μεγάλα καταστήματα που είναι αποφασισμένες να ανοίξουν. Μεταξύ αυτών τα Public – Media Markt, η Κωτσόβολος και η Πλαίσιο. Υπενθυμίζεται ότι αλυσίδες όπως η Leroy Merlin και η Praktiker έχουν ήδη ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματά τους για τους καταναλωτές -χωρίς ραντεβού- για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων (θέρμανση, λαμπτήρες, πυρόσβεση, υλικά καθαρισμού, αφύγρανση, ιονισμό κ.ο.κ.). Για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα προσθέσουν το click inside.

Ζητείται ρευστό

Οι καταστηματάρχες βέβαια που θα επανεκκινήσουν από σήμερα, και κυρίως αυτοί της ένδυσης και της υπόδησης, έχουν να αντιμετωπίσουν αφενός το μεγάλο πρόβλημα με το στοκ των χειμερινών που τους έχει απομείνει και αφετέρου την ανανέωση των προϊόντων τους λόγω εποχικότητας.

Γι’ αυτό και η ΕΣΕΕ ζητεί από την κυβέρνηση να υπάρξει επιπρόσθετη στήριξη προς το λιανεμπόριο, και κυρίως προς την ένδυση και την υπόδηση, προτάσσοντας το παράδειγμα της δράσης για την επιδότηση της εστίασης που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη. «Η πίεση στον εμπορικό κόσμο, λόγω του στοκ των εμπορευμάτων, είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή των επιχειρήσεων εστίασης», σημειώνει ο κ. Καρανίκας.

Κούρεμα οφειλών προκειμένου να αποφευχθούν μαζικά λουκέτα ζητεί από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί είναι δυσθεώρητα, η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει σε μια κανονικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ για να καταφέρουν να αντέξουν».

Απελευθερώνονται οι πωλήσεις προϊόντων στα super market

Την ίδια ώρα στα ράφια θα επανέλθουν από τη Δευτέρα 5 Απριλίου όλα τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, καθώς αναμένεται να γίνει και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε το Σάββατο ότι στο εξής θα μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα (βιβλία, οικιακές συσκευές, καλλυντικά κλπ) και από τα σούπερ μάρκετ. Όμως είπε, θα βγουν οι απαγορευτικές κορδέλες και θα μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα όμως.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid ή self test για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των καταστημάτων. Σχετικά με την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε όμως όμως περιοχές, δήλωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να επανεκκινήσουμε κλάδους που έχουν δείξει ότι δεν επιβαρύνουν, χωρίς να στέλνουμε όμως το μήνυμα ότι έχουν ανοίξει τα πάντα και μπορούμε να είμαστε όλοι έξω».

Πού ανοίγουν τα malls

Αντίστοιχα, όπως φάνηκε από το ΦΕΚ που αφορούσε στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν από τη Δευτέρα στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά όχι σε αυτές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Στις περιοχές, με επίπεδο αυξημένου κινδύνου «η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (mall) ων εκπτωτικών καταστημάτων (outlet) των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop) πραγματοποιείται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή / αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away)».

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα δεν ισχύει η διαδημοτική μετακίνηση για άσκηση καθώς το μέτρο απελευθερώθηκε μόνο για τα Σαββατοκύρια.  Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει πλέον μία πληθώρα επιλογών για τους πολίτες προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

Για επίσκεψη σε ιατρό ή φαρμακείο στέλνοντας τον κωδικό 1 με SMS στο 13033.

Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο στέλνοντας τον κωδικό 4 με SMS στο 13033.

Για άσκηση με ποδήλατο ή με τα πόδια από Δευτέρα έως Παρασκευή έως τις 21:00 στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.

Για άσκηση/περίπατο οπουδήποτε εντός νομού, ασχέτως τρόπου μετακίνησης, μόνο τα Σαββατοκύριακα στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033. (Προϋπόθεση να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια).

Για επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής οπουδήποτε εντός νομού για περιποίηση άκρων, στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.

Για επίσκεψη σε κατάστημα λιανικής στέλνοντας με SMS με το ονοματεπώνυμο στο 13032.

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close