Ηχώρα ετοιμάζεται να «παγώσει» την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2025, καθώς Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας κατεβάζουν ρολά. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, η οποία συμπίπτει με την αντίστοιχη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ. Έτσι, η μέρα αυτή αναμένεται να λάβει χαρακτήρα γενικής πανεργατικής απεργίας, με βασικό αίτημα την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Τα αιτήματα των συνδικάτων
Η ΑΔΕΔΥ έθεσε στο επίκεντρο των διεκδικήσεών της ένα ευρύ πλαίσιο αιτημάτων που αφορά μισθούς, συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα:
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και γενναίες αυξήσεις στις αποδοχές.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στο Δημόσιο.
Κατάργηση του νέου πειθαρχικού δικαίου, που θεωρείται αυταρχικό.
Απόσυρση του νομοσχεδίου για το 13ωρο και διεκδίκηση για 35ωρο και πενθήμερο για όλους τους εργαζόμενους.
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση
Στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) «προχωρά σε έναν ακόμη εμπαιγμό».
Όπως σημειώνει, «καμία αύξηση δεν ανακοινώθηκε» για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ η μείωση κατά 2% του φορολογικού συντελεστή που εξαγγέλθηκε μεταφράζεται μόλις σε 100 έως 200 ευρώ τον χρόνο, ποσό που θεωρείται αμελητέο σε σχέση με τις ανάγκες και το κύμα ακρίβειας.
Πανεργατικό μέτωπο στις 1 Οκτωβρίου
Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμπίπτει με την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, αναδεικνύοντας – όπως τονίζεται – «τα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Η ημέρα της 1ης Οκτωβρίου αποκτά έτσι χαρακτήρα πανεργατικής γενικής απεργίας, με τα συνδικάτα να καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση.
Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ μιλούν για «μάχη αξιοπρέπειας» απέναντι στις μισθολογικές παγωμένες δεκαετίες και στα νέα εργασιακά βάρη, καλώντας κάθε εργαζόμενο να βρεθεί στους δρόμους.
