Πρόγραμμα επιδοτήσης 72 εκατ. ευρώ για ανέργους που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες

Στις 15 Νοεμβρίου εγκαινιαάζεται το προγράμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», το οποίο μπορεί να ωφελήσει ή και να σώσει ακόμη μερικές εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για την προκήρυξη  του υπουργείου Ανάπτυξης της δράσης «Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης, καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης» συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ.

 

Στόχος προγράμματος

Το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης, καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης» στοχεύει:

Στην τόνωση της πρόσβασης στην απασχόληση και της διαρκούς ένταξης στην αγορά εργασίας των αιτούντων εργασία και των ανενεργών ατόμων.

Στην υποστήριξη των νέων επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθεί η προσαρμοστικότητά τους στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της οικονομίας και απασχόλησης, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Ε.Π. «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να ανταποκρίνεται σε κρίσεις που συνδέονται με την οικονομική και την κοινωνική αναδιάρθρωση, με στόχο την προώθηση της απασχόλησης, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας κ.λπ.

 

Δράσεις που ενισχύονται

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται οι εξής δράσεις:

Πρώτη: Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up).

Δεύτερη: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και παροχής κινήτρων για την τόνωση της πρόσβασης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

 

Αναλυτικά οι δράσεις έχουν ως εξής:

5.1 Δράση 1, «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση startup)».

Η Δράση είναι συνολικού προϋπολογισμού 36.000.000 € και στοχεύει στην ίδρυση άνω των 1.000 νέων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων από 1.000 νέων θέσεων εργασίας.

Επιλέξιμες για υπαγωγή σε αυτή τη Δράση του προγράμματος είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, εκτός από τους μη επιλέξιμους ΚΑΔ που αναφέρονται στον Οδηγό του Προγράμματος.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει:

  • Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1/1/2011 ή να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας).
  • Να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
  • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών.

Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια με κατώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 10.000 ευρώ και ανώτατο  20.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας/νέων θέσης/θέσεων εργασίας, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 35.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη) με την προϋπόθεση ότι η/οι νέα/ες θέση/εις (1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας) θα πρέπει να δημιουργηθεί το αργότερο εντός εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης και να διατηρηθεί για τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες.

Οι επιλέξιμες ενέργειες-δαπάνες της πρώτης Δράσης είναι:

 

Α/ΑΚατηγορία ενέργειας – δαπάνηςΜέγιστο επιλέξιμο ποσοστό-ποσό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου
1.ΕΝΟΙΚΙΑ50%
2.ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ40%
3.ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ10%
4.ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ)10%
5.ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ5%
6.ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ20%
7.ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΠΑΓΙΩΝ5%
8.ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ/ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ10%
9.ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (1 ΕΜΕ)15.000 €

 

Δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ σε καμία κατηγορία δαπανών, καθώς δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη και επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση.

Η διάρκεια υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν μπορεί να ξεπερνά τους είκοσι τέσσερις μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Δύναται, εφόσον ζητηθεί από τον επιχειρηματία, να καταβληθεί προκαταβολή έως το 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης έπειτα από έλεγχο του φυσικού φακέλου από τον ΕΦΕΠΑΕ και με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από το δικαιούχο.

 

5.2 Δράση 2: «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και παροχής κινήτρων για την τόνωση της πρόσβασης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας».

Τα σχέδια αυτά που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της Δράσης πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις που συνδέονται με προκαθορισμένες κατευθύνσεις και προγραμματισμένες αλλαγές στην οργάνωση κάθε επιχείρησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς, όπως:

  • Η βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων, που αφορά στην εισαγωγή στις επιχειρήσεις μεθόδων διοίκησης που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων (π.χ. πρώτων υλών, ενέργειας, τεχνολογικού εξοπλισμού, ανθρώπινου δυναμικού).
  • Η βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης, που σχετίζεται με την υιοθέτηση μεθόδων εργασίας και διοίκησης με σεβασμό στο περιβάλλον (π.χ. διασφάλιση ποιότητας προϊόντων υπηρεσιών και διαδικασιών, υγιεινή και ασφάλεια, διαχείριση κινδύνων, διαχείριση αποβλήτων, νομοθεσία).
  • § Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, που περιλαμβάνει την προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων για ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας (π.χ. τεχνικές εξαγωγών, εξαγωγικό μάρκετινγκ, προδιαγραφές σήμανσης προϊόντων).
  • Η ανάπτυξη μοντέλων και πρακτικών κατάλληλης προετοιμασίας του προσωπικού κάθε βαθμίδας και κατηγορίας (εργαζομένων και επιχειρηματιών) για την προστασία των επιχειρήσεων και των απειλούμενων θέσεων εργασίας και για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται σε 36.000.000 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011, απασχολούν 5 εργαζομένους και άνω (5 ΕΜΕ) και σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή αλλαγών και μέτρων αναδιάρθρωσης και προσαρμογής, τα οποία θα επιφέρουν σοβαρές ανακατατάξεις και επιπτώσεις στο επιχειρησιακό και το εργασιακό τους περιβάλλον.

Μέσα από αυτή τη Δράση ενισχύονται ολοκληρωμένα σχέδια παρέμβασης με ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 20.000 €.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης, μπορεί ακόμη να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέας/ων θέσης/εων εργασίας (1 ΕΜΕ) και διατήρησή τους τουλάχιστον για 12 μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης. Στην περίπτωση αυτή, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει μέχρι το ποσό των 35.000 € (δημόσια δαπάνη).

Ως επιλέξιμες ενέργειες για τις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν για χρηματοδοτική ενίσχυση στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος θεωρούνται οι δύο παρακάτω ενέργειες:

α) Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν υπηρεσίες συμβούλου προσαρμογής, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην επιχείρηση για θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας ή προσωπικού κ.λπ.

β) Ενέργειες κατάρτισης: Κατάρτιση/ επανακατάρτιση του προσωπικού, κατάρτιση συνδυασμένη με εργασία ή εκ περιτροπής εργασία και κατάρτιση.

Κατά τη διαμόρφωση του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού από την επιχείρηση, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των προβλεπόμενων δαπανών με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:

 

  1. 1.             Υπηρεσίες συμβούλων. Στην κατηγορία αυτή, οι δαπάνες αφορούν:

α) Τεχνική βοήθεια (σύνταξη σχεδίου προσαρμογής, σύνταξη φακέλου υποβολής, επίβλεψη υλοποίησης του σχεδίου και σύνταξη των περιοδικών εκθέσεων, καθώς και της τελικής έκθεσης-αναφοράς).

β) Δαπάνες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην επιχείρηση για θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας  ή προσωπικού ή σε οργανωτικά συστήματα-διαδικασίες.

γ) H αμοιβή του συμβούλου προσαρμογής υπολογίζεται ως εξής: 150 ευρώ ανά εργαζόμενο (x) επί το συνολικό αριθμό απασχολουμένων της επιχείρησης (ελάχιστη αμοιβή 750 ευρώ – μέγιστη  5.000 ευρώ).

 

  1. 2.             Ενέργειες κατάρτισης. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις δαπάνες:

α) Δαπάνες πιστοποιημένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

β) Δαπάνες καταρτιζομένων (αμοιβές καταρτιζομένων ).

γ) Δαπάνες επιχείρησης (δαπάνες υλοποίησης της πρακτικής άσκησης στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, πρώτες ύλες, π.χ. γραφική ύλη ή αποσβέσεις εξοπλισμού).

Το Μέσο Ωριαίο Κόστος (ΜΩΚ) υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο ανέρχεται μέχρι το ποσό των δεκαέξι (16,00) ευρώ, εκ των οποίων πέντε (5) ευρώ ανά ώρα κατάρτισης είναι το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε καταρτιζόμενο, και το υπόλοιπο ποσό αφορά:

στην αμοιβή του ΚΕΚ για τις δαπάνες υλοποίησης της κατάρτισης,

-στις δαπάνες της επιχείρησης για πρόσθετη παροχή σε πρώτες ύλες, αποσβέσεις εξοπλισμού και λοιπές δαπάνες για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης.

 

  1. 3.   Δημιουργία νέας/ων θέσης/εων εργασίας

Για τη δημιουργία νέας/νέων θέσης/θέσεων εργασίας (1 ΕΜΕ), προβλέπεται η κάλυψη του μισθολογικού κόστους για δώδεκα (12) μήνες μέχρι του ποσού των 15.000 €.

Η διάρκεια υλοποίησης των ολοκληρωμένων σχεδίων παρέμβασης δεν μπορεί να ξεπερνά τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία ένταξής τους. 

Δύναται, εφόσον ζητηθεί από το δικαιούχο, να καταβληθεί προκαταβολή έως το 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης έπειτα από έλεγχο του φυσικού φακέλου από τον ΕΦΕΠΑΕ, με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

 

Επιλέξιμες περιοχές

Οι επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές του Ε.Π. «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» που ορίστηκαν είναι 11 περιφέρειες της χώρας, δηλαδή οι οκτώ Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος, και οι τρεις Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Προϋπολογισμός

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 72.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη) και κατανέμεται ως εξής:

Α/Α

ΚΛΙΜΑΚΑ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ Δ.Δ. (ευρώ)

1

8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος

53.443.299 €

2

Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία

18.556.701 €

ΣΥΝΟΛΟ

72.000.000 €

Για τη  Δράση 1 διατίθεται συνολικός προϋπολογισμός 36.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη) και κατανέμεται ως εξής:

Α/Α

ΚΛΙΜΑΚΑ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ Δ.Δ. (ευρώ)

1

8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος

26.721.649 €

2

Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία

9.278.351 €

ΣΥΝΟΛΟ

36.000.000 €

Για τη Δράση 2 διατίθεται συνολικός προϋπολογισμός 36.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη) και κατανέμεται ως εξής:

Α/Α

ΚΛΙΜΑΚΑ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ Δ.Δ. (ευρώ)

1

8 Περιφέρειες  Αμιγούς Στόχου 1: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος

26.721.649 €

2

Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία

9.278.351 €

ΣΥΝΟΛΟ

36.000.000 €

Δύναται να υπάρξει μεταφορά πόρων από τη μία Δράση στην άλλη, σε περίπτωση μη κάλυψης του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Φορείς υλοποίησης του προγράμματος

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΥΔ/ΕΠΑΕ) και τον Ενδιάμεσο Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος  Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις εκχώρησης. Οι δύο αυτοί φορείς θα λειτουργήσουν ως Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης (ΕΦΔ) με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλονται από τη 15η  Νοεμβρίου 2011 έως την 15η Ιανουαρίου 2012, ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr, οπότε και ξεκινά η αξιολόγηση των αιτήσεων για άμεση εκταμίευση.

Ωστόσο, η προσκόμιση των δικαιολογητικών απαιτείται μετά την ένταξή τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στον οδηγό του προγράμματος.

Για τον οδηγό του προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, το έντυπο υποβολής, τους τόπους υποβολής προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.efepae.gr, καθώς και τους διαδικτυακούς τόπους των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και των συνεργαζόμενων με τον ΕΦΕΠΑΕ Συνεταιριστικών Τραπεζών, όπως περιγράφονται λεπτομερώς στον οδηγό του προγράμματος.

Επιπρόσθετα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΦΕΠΑΕ στο τηλέφωνο 210-6985210, καθώς και με τους εταίρους του. Επίσης και με το γραφείο πληροφόρησης κοινού της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλέφωνο 801 11 36 300.

 

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Στο πρόγραμμα δύναται να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση – έχουν ενταχθεί στο νέο επενδυτικό νόμο ή έχουν εξασφαλίσει δάνεια μέσω ΕΤΕΑΝ, JEREMIE ή έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ υπό την προϋπόθεση το σύνολο της δημόσιας χρηματοδότησης που έλαβαν να μην υπερβαίνει τον κανόνα De Minimis.

 

Ποιοι εξαιρούνται

Και στις δύο δράσεις του προγράμματος δεν μπορούν να υπαχθούν:

  • Οσα επαγγέλματα απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.ά.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερομένου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.
  • Οσοι υποψήφιοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.
  • Οσοι υποψήφιοι δημιουργούν επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια κ.λπ.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.
  • Πλανόδιες επιχειρήσεις.
  • Κυλικεία σχολείων, οργανισμών κλπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.
  • Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.
  • Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Ε.).
  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του άνθρακα, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους ή χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.
  • Επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης).

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close